Kuukauden retki – Yö luonnonhelmassa kuukausittain

En olekaan tainnut kertoa teille kuukauden retkistäni aikaisemmin. Vuonna 2013 hurahdin vaeltamiseen ja retkeilyn makuun. Siitä alkoi polku, joka jatkuu edelleen.

Ystävieni kanssa aloimme kesän 2013 jälkeen retkeilemään hyvin aktiivisesti ja siitä syntyi ajatus kuukauden retkistä. Jos mieli ulos luontoon on niin kova, että retken/vaelluksen päättyessä jo haikailet seuraavan seikkailun perään, helpottaa kun seuraava kiintopiste on ripeästi tiedossa. Arjen askareistakin  selviää paremmin, kun arkea katkaisee itselle olennaisella luksuksella. Minulle se on uusien paikkojen näkemistä ja retkeilyn elämyksellisyyttä tavalla tai toisella ulkona liikkuen ja luonnossa yöpyen.

Nykyään tunnen jo pientä levottomuutta, jos seuraavaan seikkailuun on paljon aikaa. Olen kesän 2013 ensimmäisestä vaelluksesta lähtien siis yöpynyt luonnossa käytännössä joka ikinen kuukausi muutamilla suotavilla poikkeuksilla. Yksi esimerkki on kevät 2017 huhti- ja toukokuu, jolloin mieli oli enimmäkseen uuden asunnon hankinnassa ja lähestyvässä muutossa. Sen jälkeen minulle, arjen toimistotyöläiselle on kuitenkin kertynyt luontoöitä jo 18.

Vuoden 2017 vähintään yhden yön retkeni:

 • Tammikuu: kolmen yön talviretki hiihtäen Syötteen kansallispuistossa
 • Helmikuu: viikon hiihtovaellus ja Suomen Ladun opaskurssin talvi osa UK-kansallispuistossa
 • Maaliskuu: talvinen laavuretki ja yöpyminen Vaakkoilla, Kämmenlammen laavulla
 • Huhti- ja toukokuu: ajatukset olivat poikkeuksellisesti uuden asunnon etsinnässä, asuntokauppojen hoitamisessa ja tulevassa muutossa
 • Kesäkuu: kolmen yön luksusmelontaretki telttaillen Päijänteen kansallispuistossa, tämän lisäksi myös kaksi yötä Joensuun Enossa järjestetyssä Jukolan viestissä
 • Heinäkuu: viikon vaellus ystävien kanssa Käsivarren erämaassa, Lapissa
 • Elokuu: viikon vaellus ja ensimmäinen vaellusopastukseni 10 henkilön ryhmälle Käsivarren Lapissa
 • Syyskuu: opastus ja kahden yön teltta retki 10 henkilön ryhmälle Helvetinjärven kansallispuistossa
 • Lokakuu: puolentoista viikon päästä suuntaamme opasystävieni kanssa syysretkelle, paikka tarkentuu vielä
 • Marraskuu: kaikki on mahdollista ja retkipaikka tarkentuu fiilispohjalta
 • Joulukuu: joululomalla pidän töistä 2 viikkoa vapaata ja suuntaamme ainakin kolmeksi yöksi Pyhä-Luoston kansallispuistoon hiihtovaeltamaan ja tunnelmoimaan erämaatupia. Jos innostumme, niin tässä yhteydessä kerkeisi tekemään useammankin retken.. :)

Omilla kuukauden retkilläni yövyn aina vähintään yhden yön ulkosalla. Jos tähän listaisin kaikki viimeisten vuosien retket ja vaelluksen, olisi lista todella pitkä. Viime vuonna (2016) tein kuitenkin viikon tai vajaan viikon mittaisia vaelluksia pohjoisessa kaksi (hiihtovaellus Kebnekaisen ympäri ja oma soolovaellukseni Hetta-Pallaksella). Lapissa kävin vaeltamassa etelästä käsin yhteensä neljä kertaa. Alkuvuodesta Loppiaisena vietimme 3 yötä talviretkeillen -30 asteen pakkasessa Oulangalla, harjoittelin talvivaeltamista kahden yön verran Torronsuolla, tein kolmen yön telttaretken Itä-suomessa Kolin kansallispuistossa ja melontaretkiä/saariyöpymisiä kalenterissa oli ainakin kolme Keski-Suomessa ja Helsingin saaristossa. Muutamaan otteeseen lähdimme muuten vain spontaanisti laavuretkelle (kaksi yötä joulukuussa Teijon kansallispuistossa) tai telttailemaan (Porkkalanniemessä ystävän kanssa kesällä). Retkeilimme ja telttailimme myös Pohjois-Norjan Lyngenissä vajaan viikon. Taidanpa kertoa aiempien vuosien kuukauden retkistäni toisella kertaa kun lista venyy ja venyy.

Tulen kertomaan kuukauden retkistäni jatkossa enemmän blogissani. Omia retkiäni tulen jakamaan instagramissa myös #kuukaudenretki -tunnisteella ja haluan haastaa sinutkin mukaan jakamaan omia kuukauden retkiäsi myös muille #kuukaudenretki -hashtagilla.

Laitetaan ilo kiertämän ja kerrotaan mitä kaikkea hienoa voi kokea, lähtemällä vaikka ihan vain yhdeksi tai jopa useammaksi yöksi luonnon helmaan. Näiden elämysten muisteleminen ja tulevien suunnitteleminen nimittäin rikastuttaa arkea valtavasti.

Kuinka usein sinä vietät yösi luonnon helmassa?

2 kommenttia

 1. Kyllähän sinne ulos on päästävä yöpymään vähintään kerran kuussa, mieluummin useammin :) Viime vuonna ulkoöitä kertyi neljäkymmentä; tänä vuonna en taida ihan samaan päästä. Syyskuun loppuun mennessä ulkoöitä oli koossa 27 kappaletta.

  Minulla suurin osa retkistä on käytännön syistä kahden yön pituisia (perjantaista sunnuntaihin), mutta kyllä vuoteen mahtuu aina muutama pitempikin retki ja vastaavasti myös yhden yön lyhytretkiä.

  Suunnitteleminenkin on kivaa, joten enemmän tai vähemmän toteutuskelpoisia retkisuunnitelmia minulla on jonossa moneksi vuodeksi :) Niistä sitten osa toteutuu ja osa ei.

  1. Jep, en ole taas laskenut kuinka monta yötä tästäkin vuodesta on kokonaisuudessaan tullut vietettyä teltassa. Mutta kyllä siitä pikkuhiljaa jo kuukauden verran tulee. Ja se suunnitteleminen on ihan mahtavaa! Aina kun on jotakin uutta kiikarissa, tuntuu että arkipäivissäkin on pientä säpinää.. :)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: